Šta su mladeži?

Mladeži su uglavnom dobroćudne, okruglaste, tamnije prebojene promene na koži. Njihova boja može biti od ružičaste, preko svetlo kestenjaste, do tamno braon. Mladeži mogu biti u ravni sa kožom (pločasti) zatim, blago uzdignuti ili na peteljci, kao i tvrde hrapave površine. Karakteristični su za sve ljude I za sve uzraste, tako da nema osobe koja posle tridesete godine života nema između 10 i 40 mladeža. Mladeži mogu biti raznih veličina, od nekoliko milimetara, do nekoliko centimetara. Mladeži se mogu pojaviti bilo gde na koži, pa čak i na kosmatim delovima tela. Obično su prisutni na rođenju ili se kasnije javljaju.

Zašto nastaju mladeži?

Boju naše kože određuju melanocitne ćelije u koži koje proizvode pigment koji nas prirodno štiti od prekomernog oštećenja kože od sunčevog UV zračenja. Ukoliko dođe do grupisanja i rasta melanocitnih ćelija na jednom mestu u koži, dolazi do tamnjenja tog dela kože I rezultat tog procesa je nastanak mladeža.

Mladeži su u osnovi dobroćudne (benigne), bezopasne promene, ali se može desiti da postanu maligni tj da neki od njih sadrže kancerogene ćelije. Potrebno je redovno obavljati samopregled mladeža, jednom mesečno. Melanom se često razvija u blizini mladeža ili drugih tamnijih delova kože. Manje od 30% melanoma se javlja na samom mladežu.

Kako prepoznati rizičan mladež?

Prilikom samopregleda mladeža, obratite pažnju na neke od ovih stvari kako biste znali da li je neki od njih rizičan:

Rizični mladeži

Samopregled obavite u pet koraka, a zatim se u zavisnosti od rezultata, obratite specijalisti.

 • Simetričnost
  Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Ukoliko primetite da je mladež nepravilnog oblika, da jedna strana mladeža po boji nije ista kao I druga, posetite specijalistu.
 • Ivice
  Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara.
 • Boja
  Bezopasni  mladeži su uglavnom svetlosmeđe ili tamnosmeđe boje. Crveni mladeži su, takođe, uglavnom bezopasni. Međutim, ukoliko imate mladeže koji su jako tamni (gotovo crni) ili postoje više od dve boje u njemu, posetite lekara.
 • Veličina
  Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, preporučljivo je obratiti se lekaru. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost, ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.
 • Promene
  Promene mladeža u smislu promene boje, oblika, veličine, izdiže se iznad nivoa kože, vlaženja ili krvarenja nisu dobar znak.

Ukoliko primetite bilo kakve promene ovde pomenute, neophodno je javiti se na pregled specijalisti dermatologije.

Naučnici se slažu da se tek jedan u 100.000 mladeža može pretvoriti u melanom, a adekvatnim pregledom specijaliste dermatologije se utvrdi 95% melanoma. Ako se, nakon ustanovljene dijagnoze, izmenjen mladež odstrani u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

Šta je dermoskopija?

Dermoskopija je bezbolna a najbezbednija, najsavremenija i najsigurnija neinvazivna metoda provere karaktera mladeža. Dermoskopija se obavlja se uz pomoć dermatoskopa i dobija se slika, boja i struktura koje se ne mogu videti golim okom, koje se mogu detaljno analizirati i zaključiti: da li je obojena promena zbog koje ste došli na pregled zapravo mladež, i ukoliko jeste kakav je karakter tog mladeža: benigni, sumnjivi, maligni. Na osnovu tog nalaza, sledi odluka o daljem tretiranju promene.

Prilikom pregleda u poliklinici Voždmedik, koristi se dermoskopija kao vid dijagnostičke metode.  Ovom metodom se zapažaju najranije i običnim pregledom nevidljive promene mladeža koje se dešavaju duboko u koži. Ukoliko se dermoskopijom utvrdi da je mladež rizičan, u tom slučaju ga je potrebno ukloniti.

Uklanjanje mladeža

 Pored svega navededenog u gornjem tekstu, ako bilo gde na telu imate mladež koji često povređujete, najbolja prevencija je da se ukloni, bez obzira na to da li je u pitanju estetski, praktičan ili zdravstveni razlog. Svaki zdrav mladež se može ukloniti potpuno bezbedno ukoliko ovu intervenciju obavljaju stručna lica dok se uklanjanje rizičnih mladeža (tamni, neravnomerno prebojeni, veći od šest milimetara, asimetrični, nepravilnih ivica i sl), pre promena, posebno preporučuje. Svaki hiruški uklonjen mladež se histo-patološki (mikroskopski) analizira, što predstavlja najkompletniju potvrdu njegove prirode.

 Zakažite svoj pregled u poliklinici VOŽDMEDIK na vreme kod vrhunskog stručnjaka,  Ass. dr Zorane Kremić specijalste dermatovenerologije.

Scroll to Top