Ortokin terapija

Ortokin terapija

Šta je Ortokin terapija?

Ortokin terapija je metoda kojom se na jedinstven način leče bolovi u zglobovima, kao i povrede tetiva, ligamenata i mišića bez dodavanja lekova ili drugih supstanci. Ova metoda je u potpunosti biološka i njom se stimulišu odbrambene snage organizma. U svetu se primenjuje preko 25 godina, a u našoj zemlji od 2013. godine.

Ortokin je protein koji se dobija iz Vaše krvi. To su specijalno tehnološki obrađene čestice, dobijene od vlastite krvi, kojima se ubrizgavanjem u zglob ili obolelo mesto stimulišu odbrambene snage, naši proteini, da dođu na mesto loših proteina, interleukina.

 

Kako izgleda proces dobijanja Ortokina?

  1. Krv se uzima iz vene direktno u specijalnu EOT monovetu. Posebno tretirane staklene kuglice koje se nalaze unutar monovete „lepe“ na sebe ćelije krvi i podstiču sintezu proteina blokatora upale;
  2. Monovete se pohranjuju u inkubator na 37C, 6-9 sati, što prestavlјa optimalne uslove za kvalitetnu sintezu proteina blokatora upale;
  3. Centrifugiranjem se ćelije krvi odvajaju od seruma obogaćenog visokom koncentracijom proteina blokatora upale i čuvaju za dalјu primenu;
  4. Finalno dobijamo 5-6 injekcija seruma, koje se zavisno o indikaciji, 1-2 puta nedelјno ubrizgavaju u oboleli zglob ili drugu regiju tela.
ortokin terapija vozdmedik

Na koji način Ortokin terapija deluje?

Kod Ortokin terapije ćelije pacijenta, dobijene u posebnim uslovima, proizvode određene molekule koji smanjuju upalu i ubrzavaju oporavak oštećenog tkiva u zglobu. Zahvaljujući protiv-upalnom efektu smanjuje se bol, te se poboljšava pokretljivost i elastičnost bolesnog područja.

Koje su indikacije za primenu Ortokin terapije?

  • Osteoartroze kolena kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba;
  • Traumatske povrede hrskavice zgloba;
  • Lumboišialgija;
  • Traumatske rupture mišića (česta povreda kod sportista);
  • Patološke promene tetiva i ligamenata;
  • Druga zapaljenska i posttraumatska stanja.

Koje su prednosti Ortokin terapije?

Ortokin terapija je bazirana na specifičnim supstancama koje nastaju u telu pacijenta i zato se veoma dobro prihvata. Nisu zabeležene loše reakcije. Protivupalni i regenerativni rezultati su dugoročni.

Kada se Ortokin terapija ne preporučuje?

Ovaj vid terapije nije preporučen ukoliko bolujete od akutne infekcije ili imate temperaturu, ako ste imali proliv u protekla tri dana, ako ste uzimali antibiotike u bilo koje vreme sedam dana pre terapije, ili ste bili vakcinisani u poslednje četiri nedelje. Preporuka je da se Ortokin terapija uvek primenjuje kod pacijenala stabilnog zdravstvenog stanja.

Koja su neželjena dejstva primene Ortokin terpaije?

Ortokin terapija se dobro podnosi i sporedni  efekti  nisu  poznati.

Da li je Ortokin terapija ponovljiva metoda?

Sa medicinskog aspekta, Ortokin terapija se može ponavljati više puta.

Pozitivni rezultati Ortokin terapije su bolji I duže traju, ukoliko je stepen oštećenja hrskavice ili drugog tkiva manji u trenutku kada tretman počne.

Gde mogu dobiti Ortokin terapiju?

Centar za Ortokin terapiju poliklinike Voždmedik sprovodi ovaj vid terpaije, koji je jedinstven način lečenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, bez dodataka lekova i drugih stranih supstanci. Naš specijalista ortopedije i traumatologije, Prof. dr Sci. Med. Zoran Popović je ekspert iz ove oblasti.

Zakažite svoj pregled na vreme u poliklinici Voždmedik i rešite se bolova.

Voždmedik stavlja Vaše zdravlje na prvo mesto!

ortokin terapija beograd
Scroll to Top