Najkvalitetnijom zdravstvenom uslugom uz prihvatljive cene do zadovoljstva pacijenta!

Najkvalitetnijom zdravstvenom uslugom uz prihvatljive cene do zadovoljstva pacijenta!

Hemoroidi

Hemoroidi tj šuljevi su otečene, uvećane i upaljene vene u završnom delu debelog creva tj čmaru. Nastaju usled povećanog pritiska u debelom crevu, a razlozi za to su: neadekvatna ishrana (ishrana siromašna vlaknima), hronična opstipacija ili dijareja, prekomerno korišćenje laksativa, naprezanje prilikom pražnjenja, gojaznost, fizička neaktivnost, trudnoća itd. Najčešće se javljaju kod starijih osoba, ali se mogu često javiti i kod mladih koji imaju problema sa zatvorom. Takođe, mogu biti česta pojava i kod trudnica počevši od 8. meseca trudnoće. Mogu biti unutrašnji (dvadesetak centimetara unutar debelog creva) I spoljašnji (na sluzokoži oko čmara). Mogu biti i genetski nasledni. Imaju ih i žene i muškarci.

Hemoroidi se dele u 4 stadijuma (podela po Goligeru):

  • Prvi stadijum: hemoroidi koji su uvećani I nalaze se unutar analnog kanala, krvare ali ne ispadaju (prolabiraju);
  • Drugi stadijum: nešto veći hemoroidi, koji nakon pražnjenja ispadnu ali se spontano vrate neposredno nakon toga;
  • Treći stadijum: znatno veći hemoroidi koji nakon pražnjenja ili nekog drugog napora lako ispadnu, ali je potrebno duže vremena da bi se vratili sami, ili ih je neophodno vratiti ručno;
  • Četvrti stadijum: hemoroidi su sve vreme prolabirani van analnog kanala, a pokušaji vraćanja su obično neuspešni

Simptomi: 

  • svrab;
  • pečenje;
  • bol;
  • pojava svetlo-crvene ili tamno-crvene krvi prilikom pražnjenja;
  • ispadanje čvorića sa spoljašnje strane;
  • pojava sluzne sekrecije.

Tegobe su izraženije usled sledećih komplikacija: tromboze, otoka i upale.

Lečenje hemoroida:

Šta raditi sa obolelim hemoroidima?

Najpre je neophodno pregledom hirurga utvrditi dijagnozu Vašeg “rektalnog problema”, na osnovu čega se može izabrati pravi tretman za Vaš konkretan slučaj.

U zavisnosti od stadijuma hemoroida I simptoma lečenje hemoroida može se odvijati lekovima, mastima, sklerozantnom terapijom, postavljanjem ligatura ispod proširene vene kao i hirurški. I stadijum hemoroida ne zahteva hirurški tretman, leči se konzervativno.
Za II, III i IV stadijum najbolje rešenje je hirurški tretman.

Veliki broj ljudi trpi neprijatnosti zbog obolelih hemoroida. Međutim, što se pre pacijent obrati doktoru za pomoć, šanse za izlečenje su veće. Oboleli hemoroidi zahtevaju, pre svega, neophodan lekarski pregled, tretman i nadzor.

U poliklinici Voždmedik možete dobiti uslugu najpoznatijeg ambulantnog metoda koji se radi kod drugog I trećeg stadijuma, a ima za cilj sprečavanje dotoka krvi u hemoroid. U pitanju je sklerozacija hemoroida.

Postupak sklerozacije:

Tokom skleroterapije, sklerozantno sredstvo se ubrizgava u bazu (koren) hemoroida. Vena trombozira I dolazi do procesa inflamacije u kom se organizam brani I stvara se ožiljak. Krajni rezultat sklerozacije je zatvaranje krvnog suda hemoroida koji se smanjuje i iščezava. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, a određeni bol se može osetiti nakon postupka  i prestaje sledeći dan. Sklerozacija se može ponoviti I nekoliko puta.

Oslobodite se hemoroida!

Zakažite svoj pregled, u poliklinici Voždmedik, kod vrhunskog stručnjaka iz oblasti vaskularne hirurgije Prof. dr Sci. Med. Sidora Mišovića.

Scroll to Top